Prenataal onderzoek tijdens de zwangerschap
Je vraagt je misschien, net zoals veel aanstaande ouders, af of je kindje wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren.
Ook zijn er extra testen die je kunt laten doen; vanaf 11 weken kun je de NIPT laten doen, rond 13 weken het eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek ( de 13 weken echo) en rond 20 weken het tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek ( de 20 weken echo).
De NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test.
De NIPT is een bloedonderzoek en kan gedaan worden vanaf 11 weken zwangerschap. Het is een bloedtest bij de moeder. Hierbij wordt er via het bloed van de moeder celmateriaal van de placenta van de baby bekeken. Er kan onderzoek gedaan worden op trisomie 21 ( Down syndroom), trisomie 13 (Patau syndroom) en trisomie 18 (Edwards syndroom). De uitslag van deze test is 98-99 % zeker. Als de uitslag goed is wordt er geen vervolgonderzoek zoals bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie meer geadviseerd.
De NIPT wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Voor verdere informatie over de NIPT kan je kijken op de site onderzoek van www.pns.nl Wij adviseren je deze site te bekijken voordat je voor de eerste controle komt!
De 13 weken echo
Meestal worden er gelukkig geen afwijkingen gevonden, echter soms komen er bevindingen uit het onderzoek die je ongerust kunnen maken. Dit zullen we dan met je bespreken en indien nodig zullen we je doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Indien er bij de 13 weken echo een lichamelijke afwijking bij je kindje gevonden zou worden dan wordt, wanneer je verder onderzoek wilt, je doorverwezen naar de gynaecoloog van het Jeroen Bosch ziekenhuis of het UMC Nijmegen.
Bij deze echo zal de echoscopiste zich goed moeten kunnen concentreren op de beelden, wij vragen je alleen je partner mee te brengen naar deze echo.
Voor verdere informatie over de 13 weken echo kun je kijken op www.pns.nl.
De 20-weken echo
In de twintigste week van de zwangerschap kan ervoor gekozen worden een ook echo te laten maken om te kijken of er aangeboren afwijkingen zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje of een lip-, kaak- of gehemeltespleet.
Bij deze echo zal de echoscopiste zich goed moeten kunnen concentreren op de beelden, wij vragen je alleen je partner mee te brengen naar deze echo.
De 13 en de 20 weken echo worden speciaal gedaan door gecertificeerde, gespecialiseerde echoscopistes.
Indien er bij de 20 weken echo een lichamelijke afwijking bij je kindje gevonden zou worden dan wordt, wanneer je verder onderzoek wilt, je doorverwezen naar de gynaecoloog van het Jeroen Bosch ziekenhuis of het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.
Voor bovenstaande prenatale onderzoeken (de NIPT, 13 weken echo en de 20-weken echo) komt iedereen in aanmerking. Aanvullend prenataal onderzoek kun je echter alleen laten uitvoeren als je een verhoogd risico loopt op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking.
Voor verdere informatie over de 20 weken echo kan je kijken op www.PNS.nl.
Aanvullend prenataal onderzoek: vlokkentest
Bij een vlokkentest worden er vlokken uit de placenta verwijderd via de baarmoedermond of de buikwand. De vlokken worden onderzocht op chromosoomafwijkingen bij het ongeboren kind. Deze test is precies en betrouwbaar. Er bestaat bij een vlokkentest echter wel een kleine kans op het krijgen van een miskraam (3 of 4 op de 1000 onderzoeken, bron: prenatalescreening.nl).
Aanvullend prenataal onderzoek: vruchtwaterpunctie
Bij een vruchtwaterpunctie wordt er via de buikwand met een naald vruchtwater uit de baarmoeder gehaald. Het vruchtwater wordt onderzocht op chromosoomafwijkingen bij het ongeboren kind. Deze test is precies en betrouwbaar. Er bestaat bij een vruchtwaterpunctie echter wel een kleine kans op het krijgen van een miskraam (2 op de 1000 onderzoeken, bron: prenatalescreening.nl). De kans op het krijgen van een miskraam bij een vruchtwaterpunctie is iets kleiner dan bij een vlokkentest.
De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie worden gedaan door een gespecialiseerd team van gynaecologen in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.
Meer weten over prenatale screening? Check www.pns.nl
Wij realiseren ons dat deze informatie niet eenvoudig is en zeker niet compleet! Je wordt aan het begin van je zwangerschap uitgebreid voorgelicht hierover. Mocht je na het counselingsgesprek toch nog tegen vragen aanlopen of onduidelijkheden , bel ons gerust voor een extra gesprek hierover.