Regelzaken tijdens de zwangerschap
Onze verloskundigen in Den Bosch adviseren:
Kraamzorg
Een kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij een bevalling, zowel thuis als bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Ook komt de kraamverzorgster bij je thuis na de bevalling om je te helpen bij de verzorging van de baby, en om jou en de baby te controleren.
Kraamzorg vraag je aan via je zorgverzekering. Je kunt navragen bij je verzekering of zij afspraken hebben met bepaalde kraambureaus. Zo niet, dan kun je zelf een kraambureau kiezen. Wij adviseren Welkom Kraamzorg, Natus Kraamzorg. Er zijn nog veel meer kraamzorgburo’s, je kan kiezen, echter check wel even of ze een contract hebben met jouw zorgverzekeraar en vooral, regel het snel! Anders loop je het risico dat het bureau van jouw keuze vol is.
Vraag ook meteen na of je een kraampakket krijgt. Zo niet, dan moet je die zelf aanschaffen.
Ook is het handig om via deze checklist te kijken of je voor de bevalling en het kraambed de goede spullen in huis hebt.
Erkenning
Erkenning regel je bij de gemeente en houdt in dat bij de Burgerlijke Stand naast de moeder ook de vader van het (ongeboren) kind geregistreerd staat. Dit geldt alleen voor mensen die niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. Belangrijk is dat dit al in de zwangerschap gebeurt en niet pas als de baby geboren is! Het is iets anders dan aangifte, dat gebeurt wél pas na de geboorte. Erkenning regel je op het stadskantoor. Hiervoor maak je eerst een afspraak online of telefonisch en samen met je partner ga je naar het stadskantoor (www.stadskantoor). Vergeet niet allebei je legitimatiebewijs mee te nemen.
Verlof
Als je werkt heb je recht op zwangerschapsverlof. Je bent wettelijk verplicht om minimaal 3 maanden voor je bevalling bij je werkgever aan te geven dat je zwanger bent. Hij heeft dan voldoende tijd om verlof voor je te regelen. Hiervoor zal hij een zwangerschapsverklaring nodig hebben. Deze verklaring kun je van ons krijgen zodra we hebben vastgesteld op welke datum je bent uitgerekend.
Zie ook CNV en Postbus 51.
Zwangerschapscursus
Bij een zwangerschapscursus leer je veel over de zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Ook leer je goede ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan een cursus helpen bij bepaalde lichamelijke klachten zoals rug- of bekkenpijn en zorgt een cursus er voor dat je een goede conditie hebt om de bevalling in te gaan.
Er zijn verschillende zwangerschapscursussen variërend van gymnastiek en yoga tot mensendieck, zwemmen, haptonomie en outdoor fitness. Er zijn ook cursussen voor de zwangere en haar partner samen, zoals hypnobirthing, Samen Bevallen en Prettig Bevallen. Wij raden alle zwangere vrouwen aan om een zwangerschapscursus te volgen!
Op de praktijk hebben wij folders, maar je kunt ook op internet zoeken naar cursussen bij jou in de buurt. De meeste cursussen beginnen rond de zesde zwangerschapsmaand.
Kinderopvang
Het is belangrijk om al vroeg in de zwangerschap na te denken over kinderopvang. Of je hier gebruik van wilt gaan maken en in welke vorm, hoeveel en waar. Familie of vrienden kunnen (een deel van de) opvang doen, je kunt gaan kijken bij crèches of een gastouder zoeken. Het oriënteren hierop kan wat langer duren en sommige opvangdagen kunnen lastig zijn, dus start op tijd!